Povezave:

Zeleni ključ Slovenija: https://www.zelenikljuc.si/

Green Key Global: https://www.greenkey.global/

 

Spoštovani gostje,

Naša kmetija odprtih vrat Pr’ Končovc je v letu 2021 pridobila okoljski certifikat ZELENI KLJUČ (Green Key), ki je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji. S pridobitvijo tega okoljskega znaka se zavezujemo, da bomo na naši kmetiji spoštovali stroge kriterije, ki jih je določila Mednarodna fundacija za okoljsko vzgojo FEE. S tem, ko ste se odločili za obisk naše kmetije odprtih vrat, neposredno pripomorete k varovanju okolja, ne le zaradi znaka ZELENI KLJUČ, temveč tudi zato, ker se sami zavedamo, da je naravo potrebno spoštovati in varovati, če želimo še naprej obirati njene slastne sadove in Vam jih na krožniku ponuditi na najokusnejši možen način.

S sprejetjem znaka ZELENI KLJUČ se zavezujemo, da:

  • se bomo trudili zmanjšati porabo vode in električne energije in s tem zmanjšati naš ogljični odtis,
  • bomo vzor drugim in jih tudi spodbujali, da tudi sami začnejo bolj zavestno razmišljati o vsakodnevnem ravnanju in ohranjanju narave,
  • bomo z novimi ukrepi nenehno stremeli k rešitvam za zmanjšanje obremenjevanja okolja.

Naši koraki so majhni, vendar je vsak trud pri ohranjanju narave pomemben. S tem tudi Vas povabimo, da se nam po svojih zmožnostih pridružite. 

Naši majhni koraki:

UGAŠANJE LUČI

Naše sijalke  so varčne – led, vendar luči kljub temu ugašamo, ko jih ne potrebujemo. Z zmanjšanjem porabe električne energije pripomoremo k ohranjanju okolja.

VARČEVANJE Z VODO

 Voda je naše zlato, zato z njo ravnamo preudarno in smo pozorni na vsakršno neželeno odtekanje ali puščanje vode na pipah, straniščnih školjkah in strojih. Varčevanje z vodo je še posebej pomembno pri pomivanju posode, zato smo uvedli ukrepe, s katerimi porabimo manj vode za iste rezultate.

Našim gostom v steklenicah postrežemo vodo, ki izvira nedaleč stran od nas. Zavedamo se, da marsikje sploh nimajo pitne vode, zato je za nas še bolj dragocena.

LOČEVANJE ODPADKOV

Ločujemo odpadke in jih odlagamo v ustrezne zabojnike. Odpadke, ki pa jih ni mogoče dati v zabojnike, osebno odpeljemo v zbirni center v Kranju. 

Ker odpadki ne spadajo v naravo, se udeležimo ali s podporo udeležencem sodelujemo pri očiščevalnih akcijah, ki se vsako leto odvijajo v naši občini in krajevni skupnosti. 

ČISTILNA SREDSTVA

Gostinstvo je dejavnost priprave hrane, zato je tu čistoča še bolj bistvena, kot v kateri koli drugi dejavnosti. To pomeni tudi veliko čistil, ki predstavljajo obremenitev za okolje. Iz tega razloga smo začeli uporabljati čistila z okoljskimi znaki Ecolabel in podobno, saj so bolj prijazni do okolja.

LOKALNA HRANA

Skrb za naravo na naši kmetiji kažemo že na ta način, da smo že več kot desetletje vključeni v ekološko kmetovanje. Pesticidi in umetna gnojila, ki jih mi seveda ne uporabljamo, prav tako predstavljajo hudo obremenjevanje okolja in tudi naše podtalnice. 

Surovine, ki jih uporabljamo v naši kuhinji in jih sami ne uspemo pridelati, poskušamo v čim večji meri kupiti od lokalnih kmetov. Pot do krožnika je tako čim manjša, s tem pa prav tako podpiramo lokalno kmetijstvo, ki je, kot opažamo, vedno bolj dragoceno.

Vabimo Vas, da tudi Vi začnete čim bolj obiskovati lokalne kmetije in tako prispevate k varovanju okolja in podpirate lokalno kmetijstvo, s tem pa tudi delovna mesta na deželi. 

V slogi je moč!

Če se bomo vsi vsaj malo potrudili in skrbno ravnali z našimi dragocenimi naravnimi dobrinami in čim manj obremenjevali okolje, bomo še dolgo lahko uživali v čudežih narave.

Pr’Končovc

Javornik 10

4000 Kranj

info@koncovc.si

Odpiralni čas:

Pon.: Zaprto

Tor, Sre, Čet: Po dogovoru

Pet.: 12:00 – 22:00

Sob.: 12:00 – 20:00

Ned.: 12:00 – 17:00

Rezervacije sprejemamo prek telefona

04 231 03 36

Za zaključene družbe smo odprti po dogovoru