Mobirise landing page builder

KONČOVC

kmetija odprtih vrat

Naše delo

Naša domačija ima hišno ime »Pr' Končovc«. Nahajamo se v vasici pod Svetim Joštom nad Kranjem na 650m nadmorske višine in zato spadamo med hribovske kmetije.

ZA NAŠE GOSTE

Od prednikov do danes

Naša domačija je stara nekaj sto let in po starih dokumentih na tej kmetiji živi danes že 8. rod Kristanovih. Vse generacije so se ukvarjale s kmetijstvom.

VEČ O ZGODOVINI

Nudimo Vam

Kot dopolnilo dejavnost imamo poleg osnovne kmetijske dejavnosti prijavljeno »Kmetijo odprtih vrat«, to pomeni, da Vas pogostimo z našimi dobrotami po naših najboljših močeh.

LAČNI?

Kaj se dogaja

Aktualno dogajanje.

AKTUALNO

Iz našega albuma

Spomini iz dneva odprtih vrat v sklopu projekta »Preveri lokalno kakovost«.

GALERIJA

Kontakt

Kako do nas

VEČ

NAŠE DELO

Naša domačija ima hišno ime »Pr' Končovc«. Nahajamo se v vasici pod Svetim Joštom nad Kranjem na 650m nadmorske višine in zato spadamo med hribovske kmetije. Tako kot večina hribovskih kmetij, se tudi mi nebi mogli preživeti samo s kmetijstvom, zato se je mama Fani leta 1992 odločila in kot prva v Kranjski občini odprla Kmetijo odprtih vrat. Za naše goste odlično poskrbimo: 

Mama v stari krušni peči peče dober domač kruh in slastno ocvirkovco, s sinom Alešem pa skupaj kuhata odlične domače dobrote.

Ata Stanko se že od rosnih najstniških let naprej ukvarja s čebelami, za katere ima posebno veselje. Da bodo čebele ostale pri hiši tudi v nadaljnje, je ata za čebelarjenje navdušil tudi snaho Katarino, ki je zadnji dve leti njegova pripravnica. Skupaj imata 12 čebeljih družin, ki jima kar pridno nabirajo med.

Njegova velika strast je tudi lovstvo, tako da od časa do časa poskrbi za divjačino, ki jo v kuhinji spretno predelamo v odlično jed.

Na naši kmetiji redimo krave dojilje, to pomeni, da telički popijejo kravje mleko, kar je tudi zanje najboljše. Že vrsto let imamo živino čez leto na pašnikih ne daleč od kmetije. Letos smo zaključili postopek preusmeritve, tako da je naša kmetija dobila status ekološke kmetije.

Poleg krav imamo tudi velik travniški sadovnjak, kjer rastejo tudi po 100 in več let stara drevesa. Iz hrušk »tepk« kuhamo žganje »tepkovec«, ostalo sadje pa deloma posušimo za suho sadje, deloma pa stisnemo v mošt.

V žganje namakamo tudi meliso in košutnik, nekaj žganja pa vsako leto damo tudi v hrastov sod in ga ponudimo kot »hrastovec«.

Prijavljeno imamo tudi predelavo mesa, tako da z začetkom jeseni sami delamo suhomesnate izdelke (klobase, šunke, salame) in pa pečenice in krvavice.

Pod našim »kozolčkom sprostitve« se gostje ne le sprostijo, pač pa ob lepem vremenu lahko tudi uživajo ob prekrasnem razgledu na Kranj pod nami, vidi pa se celo ljubljanska Šmarna gora.

Z arhitekturnega vidika smo našo hišo večji del pustili takšno, kot so jo zgradili naši predniki. To je vidno na razporeditvi prostorov in krušne peči, ki je stara več kot sto let. Tudi imena prostorov smo ohranili; večja soba se imenuje »hiša«, manjša pa »štib'lc« kot nekdaj. Tudi kuhamo še na starem vzidanem štedilniku.

OD PREDNIKOV DO DANES…

Naša domačija je stara nekaj sto let in po starih dokumentih na tej kmetiji živi danes že 8. rod Kristanovih. Vse generacije so se ukvarjale s kmetijstvom, a ker je bilo življenje hribovskih kmetij vedno težje od ravninskih, so se naši predniki s pridnimi rokami trudili in obdelovali vsak hribček in to daje našim krajem poseben pečat še danes, kajti ta pridnost in spoštovanje do narave sta se prenašala iz roda v rod do danes.

Seveda pa tudi v preteklosti ni bilo mogoče preživeti vseh družinskih članov le z majhno kmetijo, zato so se že prej vedno ukvarjali z dopolnilno dejavnostjo: ded in praded sta se na primer ukvarjala s prekupčevanjem živine, praded Janez je nato še leta 1907 pri lokalnih oblasteh zaprosil za koncesijo za dopolnilno dejavnost in odprl gostilno, ki je bila dobro znana po celem Kranju, ded Aleš pa je gostilno kasneje zaprl. Leta 1992 je bila naša kmetija prva v Kranjski občini, ki je kot Kmetija odprtih vrat odprla svoja vrata gostom. 

Na kmetiji sedaj poleg očeta Staneta in mame Fani živi in dela tudi mlajša generacija: sin Aleš z ženo Katarino, v zadnjih treh letih pa sta se nam pridružila še Julija in Lovro. Leta 2011 je Aleš zaprosil za evropska sredstva za mladega prevzemnika in prevzel kmetijo. Takrat smo se tudi odločili in se vključili v postopek preusmeritve za ekološko kmetovanje. Preuredili smo hlev tako, da je primeren za prosto rejo, preuredili predelovalnico za meso, nasadili majhno njivico s šparglji, uredili okolico hiše in še več, načrtov za naprej pa nam nikoli ne zmanjka. 

NUDIMO VAM...

Kot dopolnilo dejavnost imamo poleg osnovne kmetijske dejavnosti prijavljeno »Kmetijo odprtih vrat«, to pomeni, da Vas pogostimo z našimi dobrotami po naših najboljših močeh.

Naša vrata so odprta skoraj vsak dan, razen kadar nas kliče delo na polju ali travnikih, in takrat Vas lahko razvajamo z našimi suhomesnatimi izdelki, kot so klobase iz zaseke, salama, šunka, slanina, zraven pa sodijo seveda doma pridelane in predelane kisle kumarice, feferoni, gobe ter paprika.

Trudimo se, da bi bila naša hrana čim bolj kakovostna in naravna, zato pri predelavi mesa v salame, pečenice, klobase… ne uporabljamo nobene druge sestavine za konzerviranje kot le sol.


Če pa si kdo zaželi kuhano klobaso ali pečenico s kislim zeljem (v sezoni), mu prav tako radi ustrežemo. Pri nas si lahko zaželite tudi kuhano prekajeno šunko...

... in marinirano tlačenko oz. žolco.


Pri nas lahko dobite jedi, ki ste jih že skoraj pozabili ali ste jih kdaj okusili pri Vaših starih starših. In če imate skomine po teh časih, veste, kam morate zaviti.

Prav težko se je upreti tudi naši hišni specialiteti, ki jo pripravimo na prav poseben način in po kateri smo znani daleč naokoli, to pa je karpačo iz naše ekološke govedine ali iz divjačine.

Poleg teh dobrot pa seveda ne sme manjkati domač kruh. Naj pri tem omenim, da pri nas vsak petek zadiši po sveže pečenem kruhu iz krušne peči. Da pa se ne bi naveličali le ene vrste kruha, je en teden na voljo bel in en teden črn kruh.

Za vse ostale jedi, ki jih pripravimo po domače, pa se je potrebno predhodno naročiti po telefonu ali pa kar osebno.


Pri nas pogosto zadiši po raznih pečenkah - telečji pečenki ali krači iz naše ekološke teletine, svinjski pečenki ali krači, pečenki divjega pujsa; po divjačini – jelen ali srnja v gobovi omaki ali z ananasom in divji pujs; po zrezkih – telečjih iz naše ekološke teletine, govejih iz naše ekološke govedine, svinjskih, piščančjih; po piščancu - še vedno je najboljši opohan.

Prav poseben okus pa ima naša govedina, ki je čez leto na paši in ne doživlja nobenega stresa. Zelo dobra je govedina iz juhe, pripravimo pa tudi mladega špikanega bikca, ki ga našpikamo s kislimi kumaricami, slanino in korenjem ter postrežemo v lastni omaki, zgoščeni s smetano. Seveda znamo odlično pripraviti tudi vegetarijanske jedi. Kot prilogo radi postrežemo z na domač način pripravljenim praženim krompirjem, pečenim krompirjem in slastnimi skutinimi štruklji. Trudimo se, da naši gostje čim prej spomladi in čim dlje jeseni lahko uživajo solato in zelenjavo iz našega vrta. Ko pa posveti prvo toplejše sonce, se na naših mizah takoj znajde solata iz regrata z različnimi dodatki, tako da je res najboljša.

Po dobri jedi pa navadno zadiši po sladkem, ki ima pri nas tako kot ostale jedi domač okus.


Postrežemo Vam s flancati (krhkimi in kvašenimi), raznimi poticami (orehovo, metino, pehtranovo), »štrudlom« (jabolčni, češnjev z orehi in skuto), zapečenimi palačinkami (skutine in orehove), domačimi piškoti ali preprosto s suhim sadjem.

KAJ SE DOGAJA…

Tukaj boste izvedeli vse o dogodkih kot so dan odprtih vrat ipd.

IZ NAŠEGA ALBUMA...

Pr' Končovc

POVEJTE NAPREJ!

NASLOV
Aleš Kristan
Javornik 10
4000 Kranj

KONTAKTI
Elektronski naslov: info@koncovc.si
Telefon: + 386 (04) 231 03 36

ZA HRANO SE JE POTREBNO

PREDHODNO NAROČITI!


IZDELAVA SPLETNIH STRANI: www.rebus.si